Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2016 05:14 - Как отглеждаме неблагодарници. Провалът на либералното възпитание.
Автор: kush11 Категория: Други   
Прочетен: 4405 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 09.01.2016 08:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Няколко думи от мен:
    Макар анализът да е за модела на възпитание на децата в Швеция, той важи с пълна сила и у нас. Многократно наблюдавам на обществени места, включително и в един мой обект, пълната безпомощност на родителите пред "детския тероризъм". Проблемът е огромен, затова аз ще се спра само на два момента от възпитанието на децата. 
     Първият, който наблюдавам всекидневно и който ми е познат до болка е "Слугинажът". Майки, бащи и стари баби търчат като изоглавени из града да решават проблемите на своите отрочета, които често се свеждат до намирането на точно определена емблема за якето или плоски, оранжеви връзки за маратонките. Заплахата е, че "това яке повече няма да го облека и тия маратонки повече няма да ги обуя" (макар че са стрували цяла заплата на родителите).
     Вторият е "Картун нетуърк" и подобни. Той засяга децата още от прохождането им, та чак до пубертета. Заглеждали ли сте се в американските "детски" анимационни филми? Не сте нали. Защото, ако бяхте се загледали, щяхте моментално да блокирате достъпа на децата си до подобни перверзни и извратени канали. Няма гадна дума, гадно поведение, откровена простащина, жестокост, извратеност и бруталност, която да отсъства в тия уж датски филмчета. И това е ежедневно, ежечасно промиване на детския мозък, срещу което оскъдните възпитателни думи и действия на родителите са напълно безсилни. Затворете всички американски канали, ако искате да имате някакъв шанс във възпитанието на децата си! "Родителски контрол" има всеки съвременен телевизор.
    Толкова от мен, макар че без да съм психолог, мога да говоря по проблема с часове.



Как отглеждаме неблагодарници. Провалът на либералното възпитание.

А когато остареем и грохнем, те ни захвърлят в старчески домове.
 

image

Шведският психиатър Дейвид Еберхард категорично твърди, че прекалено либералното образование на шведските деца през последните години не е дало очакваните резултати.

Швеция беше първата страна, която обяви шамарите извън закона като средство за възпитание на децата. И това даде своите прекрасни плодове, а северната държава се превърна в пример за това как трябва да се възпитават съвременните деца. Шведската възпитателна и образователна системи отбелязаха първоначални отлични резултати. Днес обаче мнозина, включително и родители, твърдят, че нещата по отношение на възпитанието съвсем не стоят както преди няколко години и възпитанието на малките шведи е стигнало твърде далеч, но за съжаление, съвсем не в посока напред.

Днес повечето родители и възпитатели открито заявяват, че в този процес в Швеция командват не възрастните, а децата. Според Еберхард те именно са тези, които командват парада и налагат своите правила.

Защо се случи това?

„В някои отношения шведските деца са наистина с ужасни обноски.“ – казва Дейвид Еберхард, които е баща на 6 деца. „Те викат и не се съобразяват с това, че наоколо има възрастни, които си говорят на масата, прекъсват ги през цялото време и безапелативно изискват да получават нужното внимание, каквото и възрастните.“

В книгата си „Как децата превзеха властта“, Еберхард описва как шведите през годините са развили забраната срещу физическото наказание, в момента приета в над повече от 30 държави в цял свят, която обаче в момента вече е извън контрол и поведението на повечето от днешните деца не може да бъде коригирано по никакъв начин.

„Разбира се, добре е родителите да се вслушват в онова, което децата им казват, да се съобразяват с тях и да уважават личността им, но психиатърът твръди, че понастоящем в Швеция положението е извън контрол. Отстрани погледнато сякаш децата са тези, които вземат важните решения: кога да си лягат, с какво да се хранят, къде да ходят през ваканцията, дори и какво да се гледа по телевизията“. Еберхард добавя още, че днешните млади шведи изобщо не са подготвени да посрещнат зрелостта.

„Техните очаквания са прекалено високи и животът просто изглежда прекалено труден. Това си проличава по често срещаните сред младите тревожни разстройства и склонността да се самонараняват, което е драстично повишаваща се тенденция в последните години.“ – казва още той.

Тази гледна точка е разглеждана и от няколко семейни терапевти, един от тях – Мартин Форстер казва, че като цяло шведските младежи все още успяват да запазят първо място в класацията по благоприличие и добро възпитание: „Швеция беше наистина вдъхновена от идеи като тези, че децата трябва да излизат по-често и, че трябва да бъдат изслушвани.“ – казва той. „Това, че децата взимат прекалено много решения, е въпрос на ценностна система и на различни родителски и педагогически подходи, прилагани спрямо децата от различните социални и културни прослойки.“

Наред с това, тече и оживен дебат за това как начина на възпитание се отразява на дисциплината и образователния процес в училище. Много са случаите, в които преподаватели с дългогодишен опит се оплакват от липса на интерес, внимание и уважение към училището като институция, а това от своя страна е причина и за спад в успеваемостта по различните учебни дисциплини и крайните резултати на всеки отделен ученик.

Ола Олафсон е журналистка и ето как описва случка от училището на седемгодишната си дъщеря: „Две момчета си крещяха обиди един към друг, аз дори не можех да предположа, че седемгодишните хлапета е възможно да знаят подобни думи, а когато се опитах да спра случващото се, те ме обидиха и ми казаха да си гледам работата.“ Когато журналистката описва хаоса, който цари в училището, уеб сайта на вестника гръмва от стотиците коментари на силно раздразнени родители и учители.

Един учител от Стокхолм дори написал, че неговите 5-годишни ученици често му казват: „Мислиш ли, че ме интересува?“, в отговор на една или друга молба, която той отправя към тях.

Учителка от началните класове споделя, че 4-годишно момче я е наплюло, само защото тя го помолила да спре да се катери по шкафовете в класната стая.

Но кое е това, което прави шведските родители различни от останалите родители по света?

Семейният терапевт Мартин Форстер твърди, че причината за това е свързана по-скоро с широкия обществен дебат и политиката на правителството относно възпитанието и образованието. Според него публичният дебат е извел правилните и грешните изводи от въвеждането на един такъв закон, но той е оставил обществото твърде объркано и без ясна концепция каква линия е нужно да отстоява спрямо подрастващите.

След правителствено запитване през 2010 е бил предложен и организиран курс за родители, наречен „Всички деца в центъра“. Основното му послание е било фокусирано върху това, че да наказваш детето си чрез физическо наказание не би възпитало у детето трайни навици да се държи прилично у дома и на обществени места в дългосрочен план, и не само това, този начин на възпитание може само да породи и издигне прегради в душевността на детето, които да се превърнат в сериозен проблем в следващите етапи в неговото порастване.

„Ако искате вашето дете да може да ви сътрудничи, най-добрият начин да го научите е като изградите силна връзка помежду си.“ – казва психоложката Кейса Леон-Родин, една от създателките на курса.

Мари Морестад и съпругът й са минали през курса в Стокхолм миналата година, когато техните дъщери са били на две и на три години. Тя казва, че курсът им е помогнал в избора на възможности да комуникират по-добре с децата си, но като родител добавя, че децата често са по-склонни да доминират в шведските домове и да се налагат пред родителите си на всяка цена.

Остава открит въпросът как да възпитаваме децата си, така че да не се налага родители и учители да се чувстват застрашени за авторитета си, как да продължават да прилагат вече изпробвани, макар и не доказани на сто процента методи на възпитание, без това да вреди на децата и не на последно място, възможно ли е наистина либералното възпитание да даде по-добри резултати от тези, които е дало до момента.


webstage.bg/roditelstvo/1651-kak-otglezhdame-neblagodarnitzi-provalat-na-liberalnoto-vazpitanie.html

За съжаление текста на първата статия е кодиран и не може да се копира, затова е взет модифичиран от тук.

purvite7.bg/shvedski-krale-ili-kolko-sa-razglezeni-shvedskite-detsa/




Тагове:   дейвид ебхард,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Защо са тези два отрицателни гласа ...
09.01.2016 20:44
Защо са тези два отрицателни гласа за един обективен текст? Недоумявам.
Не съм бит като дете, с изключение на един плесник на баща ми за неизпълнение на заповед, от който паднах на земята. Ухото ми е дърпано по-често. Синът ми също е удрян само веднъж. Но на мен винаги ми е внушавано да уважавам възрастните, да казвам "Добър ден", когато възрастните си говорят да не ги прекъсвам и да се намесвам в разговорът им, да им помагам и прочие наставления. Сега отчитам, че родителите ми не винаги са били прави във възпитанието ми, когато са потискали самочувствието ми и мисълта ми, но общо взето са били прави за онова време.
За сегашното време възпитанието ми е направо вредно за мен.
цитирай
2. kuschel - Какво приказваш. Имахме команда в ...
09.01.2016 21:10
Какво приказваш. Имахме команда в махалата и нацепвахме и пренасяхме дървата на всички възрастни хора...а това да не станеш в превозно средство - абсурд.
Ако се оплача от учител...да не ти разправям. И през ум не мие минавало такова нещо. В училище имахме хор, симфоничен оркестър, духова и фанфарна музика и танцови състави и десетки кръжоци. Аз ходех на уроци едновременно на цигулка и пиано. Не сме били богати, но животът беше прекрасен. Цялата махала празнуваше на всекиго празниците. Не помня да сме имали ключове за вратите.
цитирай
3. kvg55 - kuschel,
09.01.2016 21:35
Ключът се поставяше под изтривалката и на вратата имаше бележка : "Ключът е под изтривалката". И ние имахме "тимуровска команда". Децата бяха ангажирани с различни занимания, които посочваш. През лятото, когато в махалата се събираха много деца, давахме театрални представления. Това цигари, алкохол, наркотици - абсурд. Е, понякога сме нападили чуждите градини, но то си е резонно.
цитирай
4. kush11 - Да, точно така. Все едно си от нашата ...
09.01.2016 21:52
Да, точно така. Все едно си от нашата махала. И ние правехме театрални постановки, завеса, свещи, акордеон, цял ден по реката, лодки, риболов, стражари и апаши, футбол, обелени колене, топчета, здрави и жилави като лъвове, а сега...от лапа на таблата, от таблета на айфона. Никакво движение, никакви приятели, нищо. Ходи на английски. Това е всичко. Сакато детство.
цитирай
5. krumbelosvet - Да, да , да, но няма сила, която да го промени.
10.01.2016 12:25
Както в шоуто на Слави са длъжни да пеят встъпителните песни на английски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kush11
Категория: Други
Прочетен: 351432
Постинги: 145
Коментари: 647
Гласове: 758
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031